Aparute prin Ordonanță nr.42 din 29 august 1995
Aprobată cu modificări: L. nr.123/1995 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.42/1995 privind producția de produse alimentare destinate comercializării (abrogata prin L. nr.19/2011)
Modificată: O.G. nr.33/1999 pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.42/1995 privind producția de produse alimentare destinate comercializării (abrogata prin L. nr.19/2011)
modifică art.22 alin.(3), art.28 pct.4, art.29 lit.a, art.30; introduce alin.(31) – (33) la art.22, art.291
L. nr.183/2001 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.33/1999 pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.42/1995 privind producția de produse alimentare destinate comercializării (abrogata prin L. nr.19/2011)
modifică art.30
Republicare: M.Of. nr. 686/8 oct. 2008

Abrogate prin
L. nr.19/2011 pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 42/1995 privind producția de produse alimentare destinate comercializării

HOTĂRÂRE (in dezbatere publica)


privind cerințele pentru înscrierea operatorilor economici care desfășoară activități în domeniul producerii și comercializării produselor alimentare în Registrul Industriilor Alimentare și condițiile de respectare a procesului tehnologic, a compoziției produselor alimentare prelucrate și/sau procesate, destinate comercializării pe piață

News Reporter

5 thoughts on “Licenta de fabricatie vs Registrul Industriilor Alimentare

 1. Ce vrea să facă acum Ministerul Agriculturii?
  Să controleze ceea ce se controlează deja de alte autorităţi? ANSVSA, ANPC ?
  Vrea să creeze un registru unic mai unic decât ăla unic care se află la ANSVSA şi în baza căruia se dau autorizaţiile sau inregistrarile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor?
  Inspectorii ANSVSA sunt inspectori guvernamentali, pe legitimatia lor scrie “Guvernul Romaniei”

 2. Mi se pare o idee bună, pentru că este firesc ca orice societate care produce alimente să fie verificată. Cu un registru al industriilor alimentare, se va ţine mai uşor evidenţa producătorilor.
  Niciun producător nu mai poate spune că produsele lui sunt produse naturale, fără ca acest lucru să fie adevărat. Vor trebui să respecte ceea ce scriu pe etichetă, care sunt procentele componentelor etc. EXCELENTA IDEE, Felicitari primului ministru Boc si ministrului agriculturii Tabara care au gandit aceasta lege pentru a ne proteja pe noi consumtorii. Protectia consumatorilor este depasita de situatie. Ministerul agriculturii este solutia, aici sta speranta noastra.

 3. Citez din viitoarea lege: “(4) Reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din cadrul direcţiilor judeţene pentru agricultură, respectiv a municipiului Bucureşti, analizează dacă datele și informațiile înscrise în cerere şi în caietul de sarcini corespund prevederilor normelor de aplicare a prezentei hotarâri şi le transmit structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, însoţite de un proces verbal de constatare.
  (5) Persoanele prevăzute la alin.(4) sunt obligate să păstreze confidenţialitatea datelor înscrise în documentele primite.”

  Exemplu: – Pe piaţa berii din România, secretele se păstrează atât de bine, încât ziariştii nu au voie să facă poze în fabrici, iar berarii nu suflă niciun cuvânt despre cantitatea exacta a ingredientelor folosite in retete, vânzări, capacitatea de producţie sau cota de piaţă.

  Deci de acum inainte vor fi obligati sa se “spovedeasca” la MADR ?

 4. Inspectorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti au efectuat în perioada 07.03.2011 – 11.03.2011 un număr de 875 controale, la unităţi din diferite domenii de activitate.
  În urma verificărilor au fost aplicate 95 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 136.340 de lei şi 130 de avertismente. De asemenea, au fost aplicate 2 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii şi 1 Ordonanţă de Interzicere a Activităţii.
  Au fost reţinute de la comercializare: 1.093 de kg de produse alimentare de origine animală şi nonanimală, improprii consumului uman, în valoare totală de 11.492 de lei.
  Inspectorii sanitar veterinari şi pentru sigurantţa alimentelor au verificat următoarele categorii de unităţi: depozite frigorifice, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare a cărnii, abatoare, unităţi de procesare a laptelui şi produselor lactate, hale de desfacere a produselor de origine animală din pieţe agroalimentare, carmangerii, măcelarii, pescării, restaurante, cantine, cofetării, patiserii, pensiuni agroturistice, magazine alimentare, târguri de animale, unităţi de asistenţă sanitară veterinară, farmacii veterinare, supermarket-uri, dar şi unităţi de creştere a bovinelor, ovinelor şi caprinelor, porcinelor şi păsărilor.
  Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, amintim:
  Nerespectarea cerinţelor structurale şi cele privind dotarea cu echipamente;
  Neconformitatea produselor alimentare recepţionate, procesate şi comercializate;
  Nerespectarea cerinţelor de igienă şi a programelor DDD;
  Lipsa documentelor însoţitoare şi a etichetării;
  Nerespectarea cerinţelor preliminare şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  Cetăţenii sunt rugaţi să sesizeze neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon al „Call Center”–ului A.N.S.V.S.A. 0800 826 787, care poate fi apelat non-stop, gratuit din orice reţea de telefonie.

 5. In maxim 3 saptamani specialistii MADR vor anula cu sprijinul guvernului toate aceste aberatii cerute de UE, care oricum se va destrama in scurt timp. Iata , ce nu a reusit ministrul Tabara reuseste cu putina bunavointa pentru producatori, actualul ministru Constantin, care merita felicitari.
  MADR va infiinta un registru gratuit asa cum era atunci cand ne facea licentele de fabricatie si produsele erau foarte bune calitativ.
  ANSVSA va disparea odata cu desfintarea UE pentru ca nu oricum avem nevoie de Codex alimentarius, vaccinuri, gripa aviara, TBC si toate porcariile guvernului mondial, care era sa ne omoare si bebelusii.
  “Funcţionarea registrului şi cadrul legislativ fac obiectul unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care cred că va fi aprobat în maxim trei săptămâni. Din acel moment, producătorii alimentari au la dispoziţie trei săptămâni pentru a se putea înscrie în RIA”, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, citat de Mediafax.

Comments are closed.